+36 30 338 3640

info@drkozaklili.hu

Általános fogászati kezelések:

Állapotfelmérés:

Az első találkozáskor lehetőség szerint felmérjük a páciens teljes fogazatának állapotát. Ennek során általában panoráma felvétel készül, majd a szájvizsgálat és konzultáció alapján elkészítjük a kezelési tervet, mely tartalmazza az árakat is. Számos esetben több megoldási lehetőséget beszélünk át, ezek előnyeivel, hátrányaival, melyekből a Páciens igényeinek, lehetőségeinek alapján választunk, és így jön létre a végleges kezelési tervünk. Az állapotfelmérés során figyelmet fordítunk a szájüreg egészének egészségére, elvégezzük a stomatoonkológiai (rák) szűrést is.

Fogászati röntgen:

Rendelőnk rendelkezik panoráma röntgen készülékkel és intraorális kis röntgenkészülékkel is, így mindig a Páciens számára szükséges és megfelelő felvételt tudjuk készíteni, minimális sugárterhelés mellett.

Esztétikus tömések:

Töméskészítés során funkcionálisan és magas esztétikai igényeknek megfelelő (fogszínű) töméseket készítünk a legkorszerűbb anyagok felhasználásával.
Tömést legtöbbször szuvas (lyukas) fog ellátásakor készítünk, de tömés készíthető esztétikai célból is, például a direkt héj készítése,letörött él pótlása, vagy funkcionális indikációval például a megkopott fogaknál a harapási magasság helyreállításakor.

Fájdalommentes gyökérkezelés:

Gyökérkezelésre van szükség, amikor a fogbelet eléri a fertőzés. Ez leggyakrabban nagy szuvasodásokból történik, de fertőződhet a fogbél a fogágy irányából is. A gyökérkezelendő fog nem mindig okoz panaszt, és maga a gyökérkezelés sem lenne mindig fájdalmas.
Problémát az akut gyulladásban levő fog gyökérkezelése jelenthet fájdalom szempontjából, de ilyenkor vagy a gyulladást először gyógyszeresen mérsékeljük a gyökérkezelés elvégzése előtt, vagy erősebb helyiérzéstelenítő szerekkel érjük el a fájdalommentes kezelést.

Gépi gyökérkezelés:

Rendelőnkben a legkorszerűbb TF Adaptive endomotort használjuk, mely segítségével a szűkebb, görbe csatornák kezelése is lehetővé válik a jelenleg elérhető leghajlékonyabb és legteherbíróbb gépi megmunkáló tűk segítségével.

ZOOM Rendelői fehérítés:

A Páciensek nagy része szeretne rendelőnkből Hollywoodi mosollyal távozni. Ezt egyszerűen 1 óra alatt elérhetjük a legkorszerűbb fehérítési eljárással, a ZOOM fehérítéssel, mely során a fogakra 6%os hidrogén peroxid kerül, és a fogakat speciális lámpával világítjuk meg. A korszerű készüléknek és alacsony koncentrációjú anyagnak köszönhetően ez a kezelés a régebbi fehérítő rendszerekkel ellentétben már nem fájdalmas, viszont sokkal tartósabb a kozmetikai szalonokban is elérhető peroxid mentes fehérítéseknél.

Héjak:

Héj készítése általában esztétikai indikációra történik. Egyes esetekben készülhet direkt héj a rendelőben tömőanyagból, de többnyire indirekt technikával, fogtechnikus közreműködésével történik, tisztán porcelánból, az egyedi igényeket maximálisan kielégítve.
A héj egy porcelán lapocska, amelyet a fog külső felszínére ragasztunk, az adott felszín előkészítése után. Készítésének indikációi lehetnek: zománchiányok, nagyfokú, fehérítésre rosszul reagáló elszíneződések (pl: gyermekkori gyógyszerszedés, balesetes sérülés után), fogforma-, nagyság korrekció, helyzeti eltérések (rések, rendezetlenség).

Fogpótlások:

Rendelőnkben minden fajta fogpótlás típus elérhető a szóló koronától, hidakon, az implantációs fogpótlásokon át a részleges, teljes kivehető fogpótlásokig.
A fogpótlások készítésekor igény szerint lehetőség van az azt készítő fogtechnikussal való személyes konzultációra is.

Korona-Híd
Egy fogászati korona beborítja a meglévő klinikai korona egészét, a fogat esztétikailag és funkcionálisan helyreállítja, ezáltal javítja megjelenését is. A fogcsonkra cementezéssel (ragasztással), implantátumra cementezéssel vagy csavarozással rögzül. A híd foghiányt is pótló fogmű, mely a maradék fogakhoz rögzül azok előkészítése után. Átlagos élettartamuk 8-10 év. A koronák, hidak különböző anyagokból és különböző technológiákkal készülhetnek.

Miért van rá szükség? • Megvédi/összetartja a meggyengült fogat • Súlyosan kopott fognál (fog, harapási magasság helyreállítása, további kopás megelőzése) • Gyökérkezelt fog törésének megelőzése • Esztétikai indikáció: pl. helyzeti eltérések korrigálása, zománchibák

Koronák típusai – (Anyag szerint)

Fémkerámia korona
A kerámia teljesen beborítja a fém vázat, ami által igen esztétikus. A fémvázas kerámia korona előnye, hogy stabil, erős, valamennyi korona és híd indikációnál elkészíthető. A vázhoz használnak nemesfém (arany) ötvözetet, vagy nem nemesfém ötvözet (kobalt-króm ötvözet, mindig nikkel mentes). Hátránya, hogy a porcelán alatti fémváz nem ereszti át a fényt a természetes fogakhoz hasonlóan. Hagyományos öntött és CAD/CAM technológiával is készülhet.

Teljes kerámia korona
Tökéletes esztétikai hatást nyújt. Mivel nincs fémváz, így a fényt a természetes fogakhoz hasonlóan ereszti át. Eredeti, fogszínű, a többi foghoz hasonló, egyedi korona készíthető. Főleg metszőfogaknál alkalmazzuk. Égetett vagy préselt technológiával készülhet.

Cirkon korona
A cirkónium váz színében megegyezik a természetes fogazattal, valamint a fényt is kellő mértékben átereszti. A porcelán leplezés a többi foghoz hasonlóan egyedien elkészíthető. A fém vázhoz hasonlóan erős és tartós, így a fémvázas koronákhoz hasonlóan bármely régióban használható, valamint hídpótlás is készíthető belőle. Így a cirkónium vázas korona egyesíti a fémkerámia korona szilárdságát, terhelhetőségét, valamint a teljes kerámia korona esztétikai előnyeit. Rendelőnkben a cirkon korona CAD_CAM technológiával készül.

Bruxcirkon korona
Fémmentes korona és híd készíthető belőle a front és hátsó régióba egyaránt. Egy tömbből kerül kifrézelésre CAD-CAM csúcspontosságú technológiával. Mivel homogén anyagból készül, amit speciális festési eljárással tesznek egyedivé, nincs meg a veszélye a porcelán lepattanásának, így éjszakai csikorgatóknak, szorítóknak is lehet belőle hosszú élettartamú pótlást készíteni, és egy kellemetlen félreharapás, ráharapás sem csorbítja meg. Ezek mellett a zománchoz hasonló keménységével rugalmasságával a többi ép fogat maximálisan kíméli, nem koptatja. Koronákon, hidakon kívül készülhet belőle inlay és héj is.
Erre a pótlástípusra 6 év törésgaranciát is vállalunk.

Bio HPP korona
Nem csak bio és esztétikus a bio hpp anyag, hanem az általános orvoslásban már (csípő- és végtagprotézisekben) jól bevált csúcsminőségű anyag vált elérhetővé a fogászatban.
A bio hpp anyag előnyei: fogszínű így maximálisan esztétikus, természetes pótlás készíthető belőle, könnyű, rugalmassága a foghoz közel áll, így amellett, hogy a koronát, hidat tartó fogat kevésbé terheli, mint a hagyományos koronák, a porcelán koronákkal szemben a sérülés esélye is sokkal kisebb. Ezek mellett nagy a stabilitása és a kopásállósága is. Az apró kerámiaszemcsékből álló homogén, tömör anyagot kiválóan lehet polírozni, így minimálisra csökken az elszíneződés esélye, valamint a plakk képződés is.
Bio HPP anyagból nemcsak korona, hanem bármely fogpótlás elkészíthető, így például: korona, híd, csapfogsor, csavarozott pótlások, teleszkóp-, sínes rendszerek.

Kompozit korona
Fémmentesen esztétikus, fogszínű korona vagy rövid híd készülhet kompozit alapú anyagokból, mely esztétikája a fémmentes porcelán koronáéhoz hasonló, bizonyos esetekben annak alternatívájaként előnyösebb a használata (pl. erős harapás, csikorgatás, inlayhidak, héjak bizonyos esetei). Fémvázas korona leplezésére is alkalmas, melyre szintén egyedi esetekben alkalmazzuk. Rétegzett technológiával készül.

A korona elkészítéséhez általában két alkalom szükséges egy előzetes konzultáció után. Az első alkalommal a fog előkészítése (lecsiszolás) történik, majd a lenyomatvétel után a fogat ideiglenes koronával látjuk el. A következő ülésben az elkészült koronát bepróbáljuk, a Pácienssel együtt ellenőrizzük esztétikáját, pontosságát, magasságát, és ezek után beragasztjuk. Híd készítésénél szükséges lehet még egy alkalomra a ragasztás előtt, amikor a hídváz próbája történik.

Inlayhíd:
Az inlay híd a hídpótlások egy típusa, aminek elkészítésekor nem kell a hiányt határoló fogakat lecsiszolni, hanem ha ezek a fogak tömöttek, a töméseket eltávolítjuk. és a hiányzó fogat úgy pótoljuk, hogy az ahhoz kapcsolódó szárnyacskákat ragasztjuk a régi tömések helyére.
Ez a típusú híd fémmentes, üvegszálas merevítéssel készül.

Harapási magasság helyreállítása:

Sok ember szenved a fogcsikorgatás és erős szorítás következményeitől, így a kopott fogaktól és a vele járó érzékenységtől. Ha már a fogak csücskei, élei megkoptak, ezek helyreállítása történhet egyrészről koronákkal, hidakkal, de ez nem mindig indikált. Sok esetben a harapási magasságot tömés készítésével is helyre tudjuk állítani, amely lényegesen kisebb beavatkozás, mint a koronák, hidak készítése, és nem jár ép foganyag feláldozásával.
A harapási magasság helyreállításának végső lépéseként harapásemelő sínt készítünk, melynek viselése éjszaka ajánlott.

Gyermekfogászat:

Rendelőnkben szívesen és nagy türelemmel fogadjuk a gyermekeket is. Fontosnak tartjuk a gyerekeknél is a rendszeres kontrollvizsgálatot, hogy ha szükséges, minél kisebb beavatkozásnak tegyük ki őket.
Sajnos a mai napig sok helyen nem látják el a lyukas tejfogakat, pedig azok a gyermek 8-14 éves koráig a szájában lesznek. Rendelőnkben a lyukas tejfogat fogszínű töméssel látjuk el, szükség esetén gyökérkezeljük, végső megoldásként húzzuk.
Az első fogászati kontroll kb 3 éves kortól bármikor elvégezhető, de jó lenne ha 6 éves kor körül, amikor az első maradó fogak megjelennek, minden gyerek eljuthatna fogorvoshoz.

Barázdazárás:

Barázdazárást végezhetünk gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ekkor a fog barázdarendszerét töltjük fel egy speciálos anyaggal, így annak felszíne könnyebben tisztítható, jobban öntisztuló lesz, melynek nagy szerepe van a gyerekkori fogszuvasodások megelőzésében.

Fogkőeltávolítás / Depurálás:

A fogkő nem más, mint a fogakon maradt lepedék megkeményedése, mely csak professzionális úton távolítható el. Ehhez ultrahngos depurátort használunk, mely rezgése távolítja el a fogkövet a fog felszínéről. Mivel a fogkő sokszor a fog nyakán, valamint íny alatt láthatatlan területen helyezkedik el, mely terület erősen hideg érzékeny lehet, így vannak olyan Páciensek, akiknél ez a kezelés fájdalommal jár. Ebben az esetben a depurálást érzéstelenítésben végezzük.
A fogkő kezdetben vérző fogínyt, ínygyulladást okoz, tovább fennállva a fog tartószerkezetének pusztulásához, a csont megfogyatkozásához, a fogak megmozdulásához vezet. Így nagyon fontos a rendszeres fogkő eltávolítás félévente, maximum évente.

Fogékszer

A fogékszer legtöbbször egy színtelen vagy színes kő, sárga/fehér arany foglaltban levő picikő, vagy aranyékszer.
Kiválasztása után az ékszert valamelyik felső elülső fogra ragasztjuk, a zománc sértése nélkül. Kérésre eltávolítható, a helye későbbiekben nem látszik, a fog keményszövete nem sérül.

Kivehető pótlások

Azon Pácienseinknek ajánljuk a kivehető pótlások valamely típusát, akiknél nincs elegendő fog a rögzített híd készítéséhez, vagy a Páciens ezt kéri.

Teljes kivehető fogpótlás:
Teljes fogsor akkor készül, amikor a Páciens teljesen fogatlan. Ebben az esetben a fogsor kevés kivételtől eltekintve allergén mentes műanyagból készül, magas esztétikájú műanyag vagy egyedi igények szerint porcelán műfogakkal, melyeknek nemcsak a színét, hanem nagyságát, formáját is a Pácienssel együtt választjuk ki. Készítése során fontos az együttműködés az orvos-fogtechnikus-páciens között, mert mindig egyedi adottságokat maximálisan figyelembe véve kell a fogsort kialakítanunk, hogy jól használható, komfortos végeredményt kapjunk. A rutinszerű kezelési mód itt nem hozna megfelelő eredményt.

Részleges fogpótlás:
Akkor készül, ha van vagy vannak még maradék fogak, de azok száma, állapota, stabilitása nem megfelelő rögzített pótlás készítéséhez. Legegyszerűbb esetben a fogsor kapcsokkal illeszkedik a saját fogakhoz. Ebben az esetben nem szükséges a maradék fogak előkészítése, a fogsor lemeze egy vékony fémlemez, és a kapcsok is stabil fémkapcsok, melyeket igyekszünk mosolyon kívül elhelyezni. Sajnos a sok helyen készülő műanyaglemezes, vékony, hajlékony drótkapcsos fogsor nem teljesíti a fogpótlások készítésének alapelveit, az kevés kivételtől eltekintve csak ideiglenes jelleggel elfogadható, a szájképleteket, maradék fogakat károsító hatása miatt.

Részleges fogsor készülhet kapcsok nélkül is, amikor 1 vagy több maradék fogat előkészítünk, és a fogak segítségével rejtett, láthatatlan módon rögzíti azt. Ezen rögzítő elemeknek sok típusa van, közösen elmondható róluk, hogy maximális esztétikával bírnak, és maximális rögzítettséget biztosít anak a fogsornak, amit így a Páciens nem tud a nyelvével sem kilökni, csak a megtanult módon, akaratlagosan kivenni tisztítás céljából. Akinek ilyen típusú pótlásra van szüksége, rendelőnkben mindig több kezelési tervet kap, melyeket átbeszélve, előnyöket, hátrányokat mérlegelve együtt választjuk ki a legmegfelelőbbet.

Implantációs fogpótlások:
A behelyezett implantátumok számától és az anatómiai viszonyoktól függően készülhet fix vagy kivehető fogpótlás.
Ha az implantátumok száma elégséges, vagy egy-egy fogat pótoltunk implantátummal, készülhet korona vagy hídpótlás. Ennek végeredménye kívülről teljesen azonos azokkal a koronákkal, hidakkal, amelyek a meglévő fogakra készülnek. Ezzel elkerülhető a szomszédos ép fogak koronához való lecsiszolása.

Sok esetben készül az implantátumokra kivehető pótlás is, melyeknek ugyancsak számos fajtáját készítjük. Általánosságban elmondható, hogy fogatlanság esetén már 2 implantátum beültetése is nagyon nagy biztonságérzetet jelent a fogsor viselésében Páciensek számára. Segítségével kifogástalanul rögzíthetőek a kivehető pótlások is, valamint a szájpadlást beborító részek csökkenthetők.

Foghúzás:

Rendelőnkben minden fog megmentésére törekszünk, de vannak bizonyos esetek ( fog törése, kiterjedt gyulladás, kiterjedt szuvasodás) amikor a fog már nem megmenthető és el kell távolítani.

Ezt is, mint a többi beavatkozást, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük, csak erősebb és hosszabb hatásidejű érzéstelenítő szerrel (Ultracain, Ubistesin), hogy a Páciensek utófájdalmát is mérsékeljük.

Implantáció:

Implantáció során egy allergén mentes (100% orvosi tisztaságú titán) implantátum (műgyökér) kerül a hiányzó fog helyére, mely a csontba ültetve pótolja a hiányzó gyökér funkcióját.

Implantátum akkor helyezhető be, ha a csont mennyisége, minősége, páciens általános állapota valamint szájhigiénéje megfelelő. A csontkínálat meglétét az implantáció előtt teljes biztonsággal CT felvétellel mérjük fel. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő csont, azt szájsebészeti úton, csontpótlással lehet helyreállítani.

Rendelőnkben a legbiztonságosabb 2 fázisú műtéti technológiát alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy az implantátum behelyezése után a csontosodás idejére (2-3 hónap) az implantátum felett az ínyt zárjuk. Ezt követően az implantátum felszabadítása következik, majd egy kúpszerű felépítményrészt csavarozunk bele, melyre a koronát egyedileg készítjük el.